top of page

           

GİYİNMEME SENDROMU

 

Özellikle havaların soğumasıyla 2-3 yaş çocuklarında görülen, oyun ile karışık, giyinmek istememe halidir. Bu dönemde annenin sırtında ter eksik olmaz, sabır ise tükenmek üzeredir. Geçicidir ama, mevsim değişene kadar sabretmeniz gerekecektir. Önce siz giyinseniz, onu giydirirken terleyip bunalacaksınız; önce o giyinse, siz giyininceye kadar hepsini çıkartmaya başlayacaktır...ooof, OF!!

Uygulanacak yöntem çocuğun dikkat süresine, oyuna olan yatkınlığına, cinsiyete, annenin sabrına ve hayal gücüne göre değişiklik göstermektedir aslında :

 

RAHAT KIYAFETLER TERCİH EDİN:

Kilotlu çorap-dar pantolon kızları sıkarken, özellikle erkek çocukları yapıları gereği sıcağı sevmediklerinden ( terlemeye de yatkındırlar) rahat eşofman tercih etmektedir.

 

SAYGI DUYALIM: Bu dönemlerinde kendi huzurumuz için biraz da onlara hak verelim. Giyinme olayını çoğu çocuk bir "oyun" olarak görmektedir. O kaçar siz kovalarsınız. Kat kst giyinmekten bunalmış bir çocuk, elbette ki giyinmeye karşı tepkili olacaktır. Merak etmeyin, onların kanı sizden hızlı akar, metabolizmaları gereği daha çok sıcaklarlar.

 

MEVSİME UYGUN KIYAFET

Dolabında mevsimine uygun kıyafetler bulunduralım. Çocuğunuz sevdiği şeyi giymek ister. İnceymiş-kalınmış ayırt edemezler. Bu elemeyi yapmak size düşer.

 

TERCİH YAPMASINI KOLAYLAŞTIRIN:

Fazla kıyafetleri kaldırın, giyebileceği, birbirine uyumlu kıyafetleri siz belirleyin. Görünür yerde onlar dursun. Az seçenek sunarsanız tercih kolaylaşır.

DİKKAT-İLGİ DAĞITIN: Dikkati giyinmeye değil de hikayeye çekin. İşte hikayelerimden biri " kahraman itfaiyeci ağaçtaki kediyi kurtarmak için kostümünü giymesi gerekiyordu, ağaca tırmanırken ayakları kaymamalıydı (çoraplar için) , ağaç gövdesi bacaklarını çizmemeliydi (pantolon için) , o sırada minik kedi kurtarılmayı bekliyor ve miyavlıyordu. İtfaiyeci son kez çantasını takacağı kazağını giymeliydi (üst kıyafeti giyerken) ... Hayal gücünüz sınır tanımaz!!;)

 

ISLATMAK, Üzerindekini çıkartmak istemiyorsa, elini yıkama bahanesiyle lavaboda "yanlışlıkla" ıslatın ve o suyla oynarken, daha rahat oynaması için çıkartın. O kururken geçici olarak -kuruyana kadar- istediği bsşka bir şey giyebileceğini söyleyin.

 

BLÖF YAPIN. Bir yere gideceğiniz zaman, Dışarı çıkmayı aslında o da istiyor ama giyinmek istemiyorsa, kapının önüne giymesini istediğiniz giysileri koyun. Siz giyinin gelse de gelmese de çıkacağınızı söyleyin, gerekirse kapının önünde giydirin. İş ciddiye binince, çoğu çocukta işe yarayan bir yöntemdir. Kararlılığınızı gösterin.

Unutmayın her çocuğa uygun bir yöntem mutlaka vardır. İş; çocuğu tanımak, özelliklerini, zaaflarını bilmekten geçer;)

 

Uzm. Özge SELÇUK BOZKURT

(Çocuk Gelişimi ve Özel Eğitim Uzmanı)

bottom of page