top of page

Çocugumla Evdeyim Blog

Trafikte Çocuk Güvenliği!



Çocuğunuz oto koltuğuna oturmak istemiyor mu? Ee haklı, kemerler var sıkıyor ve uzun bir süre koltuğa sıkıca bağlıyor. Henüz hayal kurup ya da gün içindeki konuşmaları aklından geçirip kendini oyalayacak kadar düşünce yapısı gelişmedi. Camdan dışarı baksa, hızla geçen ağaç araba görüntüleri anlamsızlaşıyor ya da trafikte yanında duran koca kamyon görüntüsü hareketli bir şey görüp “hipnotize” olurcasına dalmasını engelliyor... Hiç cazip değil. Genelde ilk yılda ortaya çıkar bu oturmama isteği. Hani dik oturmaya başladığı artık kalkmak etrafa bakınmak istediği 6. Ay idealdir, oto koltuğuna direnme için bi de ilk yıl ters oturma durumu var ki, iyicene görüş kısıtlanıyor. Düşünsenize hiç görüntü yok, sıkıca bağlısınız, uğultulu yol sesi... Tomografi cihazından farksız! Daral gelir vallahi. Oysa ki şöyle annenin kucağında kıpır kıpır, ön koltuğa uzanmaya direksiyona, vitese ulaşmaya çalışmak...Hele ki araba duruyorken bunu deneyimleme şansı olmuşken ... Neden araç hareket halindeyken olmasın ki? Onun için sebep-sonuç ilişkisi gelişmedi tabii, başına neler gelebileceğini bilemiyor. Dürtüsel bir hareketle o an istediğinin (yani koltukta oturmama) gerçekleşmesini istiyor.Ama biz ebeveynler onun başına neler gelebileceğini az-çok biliyoruz.En kıymetlimizi,evladımızı bağlamadan anahtarı çevirmemeliyiz.

Geçen hafta,sevgili @@melinasmom Merve’nin davetinde, Doğuş Oto ve Britax RÖMER işbirliği ile gerçekleşen Trafikte Çocuk Güvenliği Projesinde, trafikte güvenlik, önerileri ile Prof Dr.Üstün DÖKMEN’in anlatımıyla, çocuklara kuralların benimsetilmesinin önemine değindik.

ITAMEX, tüm katılımcılar adına UNICEF desteğiyle 40’ar çocuğa kırtasiye yardımı yapması mutluluk vericiydi.

Evet,aslında kurallar evde başlar, nasıl ki, çocuğunuzun yaşamını devam ettirebilmesi adına beslenmesi, uykusu konusunda hassassanız, trafikte hassas olmanız, onun can güvenliği adına atılmış en büyük bir adımdır. Kısa mesafe demeden emniyetli bir şekilde uygun koltuğa oturmuş çocuklar, olası bir kaza anında, hasar riskini azaltacaktır. Bu konuda yapılmış çalışmalara bir göz atacak olursak:


TRAFİKTE ÇOCUK GÜVENLİĞİ


İstatistiki Bilgiler İle 'Trafikte Çocuk Güvenliği'

📌Dünyada her gün 3 bin 500 insan, her 3 dakikada 1 insan ölüyor.

📌Dünyada trafik kazaları sebebiyle çocuk ölümleri 2. sıraya yükselmiştir.

📌Trafik kaza olma oranı 1936 yılında 36 dakikada bir iken, 2010 yılında 0,48 dakikaya yükselmiş, 2015 yılında 0,29 saniyeye ulaşmıştır.

📌Dünya Sağlık Örgütü 2013 raporuna göre Türkiye, trafik kazalarında ölümün en yüksek olduğu Afrika'nın ardından ikincidir.

📌Ölümlü kazalarda en önemli unsur aşırı hız, alkollü sürüş, kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak, çocuk koltuğu kullanmamak olarak belirlenmiştir.

📌Yaralanmalı kazalarda çocuk yaralanmaları tüm kazaların %17,6'sini oluşturuyor.

📌Türkiye'de kazalarda en çok hayatını kaybeden 2. Yaş grubu 5-14 yaş grubu olarak gösteriliyor.

📌 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında 413 çocuk kaza yerinde yaşamını yitirirken, 48 bin 307 çocuk ağır ve hafif yaralı olarak saptanmıştır.

Trafik Hayattır 'Trafikte Çocuk Güvenliği' Araştırması Sonuçları

Trafik Hayattır 'Trafikte Çocuk Güvenliği Araştırması ' Ankara- İstanbul ve İzmir olmak üzere 3 büyük şehirde 3000 kişiyle görüşülerek uygulanmıştır.

📌 Araştırmaya göre üç büyük şehirde çocuk koltuğu kullanım oranı %23 olarak belirlenmiştir.

📌 Çocuk koltuğu kullananların %93'ü 0-3 yaştan sonra çocuk koltuğunu değiştirmemekte ve akabinde koltuk kullanımını bırakmaktadır.

📌 Çocuk koltuğu kullananların %2'si yasal zorunluluk sebebiyle kullanım tercih etmekte, her 3 kişiden 2'si çocuk koltuğu kullanımıyla ilgili yasak düzenlemeyi bilmemektedir.

📌 Çocuk koltuğu kullananların %60'dan fazlası, aracı rahat kullanabilmek veya çocukları hareketli olduğu için çocuk koltuğu tercih etmektedir.

Trafikte çocuk oto koltuğu kullanımı ve çocuğa uygun oto koltuğu hakkında bilgi veren Britax RöMER yetkilisinin sunumunda ise belki de bildiğimiz ama ihmal edilen/atlanılan bir çok noktaya değindik

Peki çocukların koltukta oturması için neler yapılabilir?

Sürekli oyun oynatma arka koltukta oturan kişi için yorucu olabilir,

1 yaş altı çocuklar için, sık molalı, ağlama krizine karşı temiz hava alabileceği yolculuklar önerilir. Uyku saatine yakın olması tercih sebebidir. ;) çocuğunuzun seveceği ilk kez gördüğü veya evde görüp de her defasında ilgisini çeken “merak, keşif çantası” oluşturabilirsiniz. İçine, kullanılmayan kredi kartları olan Eski cüzdan, tarak, değişik boncukların takıldığı sağlam bağlanmış bir kolye, plastik bardak, mutfak gereçleri.. Vb nesneler koyabilirsiniz. Sıkılmadan karıştırmayı sevecektir. Diş kaşıyıcı mutlaka olsun, 10 dakika ufak atıştırmalıklar zaten almışsınızdır, onlara değinmeyeceğim.

Yaş büyüdükçe, sert mukavvadan ya da tepsiden hazırlayacağınız bir çalışma sehpası ile yazma çizme boyama ya da oyun hamuru... Vb yapabilirsiniz. 10 dakika

Koltuk arkasına takılacak dvd, kısa aralıklarla çalıştırılabilir. Yolculukta birincil amaç, koltukta oturmasını sağlamak ve onun güvenliği ise, evet süresini biraz uzatabilirsiniz. 20 dakika

Cama yapışkanlı kap kağıdını tutturun (aman, kap kağıdı varken, camı açmaya kalkmayın) oraya küçük nesneleri takıp çıkarmaca oynayın. Kırtasiyeden alacağınız A4 boyutundaki evaları geometrik şekillerde ya da nesne (araba, ev... Vb) kesin, söksün yapıştırsın.. . En az 10 dakika cepte...

Kucağına koyacağınız tepsiye çiftlik çıktısı alıp yapıştırın. Plastik hayvanlar ile ya da otoyol çıktısı alıp, oyuncak araba ile kucakta oynayabilirsiniz 10 dakika daha...

Kaç saatlik yol kaldı? Biraz mola ve uyku... Sizden neler gelecek bakalım... Mutlu huzurlu yolculuklar...

Unutmayın ki;

Bir çocuk için en güvenli yer annesinin kucağıdır, doğru... Ama trafikte değil!! Lütfen çocuğunuz, araç koltuğunda ve güvenlik önlemleri alınarak bağlanmış seyahat etsin...



Çocuğumla Evdeyim'i takip için;
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page